Tovább a tartalomra

2013-05-28

Megszólaltak a néma gyerekek- Rendhagyó kiállítás autista diákok által készített fényképekből

szerző: Ekolesza
nepszabadsag_cikk

Egy korábbi bejegyzésben már beszámoltunk róla, hogy  a FotóSarok Vizuális Szolgáltató Központ támogatásával fotótanfolyam indult, értelmileg sérült és autista gyerekek számára, az óbudai EGYMI-ben  (Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény).  A Népszabadság cikkében ez úttal , a szakkörön készült képekből április közepén rendezett kiállításról esett szó.

Kiállításmegnyitóra gyülekeznek az emberek. A kettős tárlaton bemutatkozó „fotóművészek” már korábban megérkeztek – igaz, kissé másképp viselkednek, mint ahogy az ilyenkor megszokott. Egyikük például le-föl rohangál a galériához vezető mozgólépcsőn, össze-vissza nyomogatja a lift hívógombját, kekszet ropogtat, másikuk meg csak ül egy széken, némán, felsőtestét előre-hátra himbálva.

Nem igazán vesznek tudomást róla, hogy miattuk jöttek el sokan a Lehel téri Csarnok Galériába. Szentannai Adrián és testvére, Adrienn egy speciális intézményben, a III. kerületi Szellő utcai EGYMI-ben (Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény) tanulnak, mindketten autisták. A fiú 14, a lány 16 éves. Verbálisan nem kommunikálnak a környezetükkel. Néha elismételnek ugyan egy-egy hallott szót, de ha jelezni akarnak valamit a többieknek, mutogatással vagy kis képes kártyák segítségével közlik.

Egy ideje azonban sokat elárulnak magukról szavak nélkül is. Mindketten tagjai annak a fotószakkörnek, amelyet ebben a tanévben indított az iskola értelmileg sérült és autista gyerekek számára. Koncz Dezső logopédus-fotográfus, a szakkör vezetője szerint sérült fiatalok körében hasonló fejlesztéssel – a fényképezés alapjainak megtanításával és a rendszeres fotózással – idehaza még senki sem próbálkozott. A kísérletet a FotóSarok Vizuális Szolgáltató Központ támogatja: a cég három, cserélhető objektívvel rendelkező digitális fényképezőgépet, valamint fotósmellényeket, kitűzőket, jegyzettömböket, mappákat adományozott az iskolának. Szándékosan választottak olyan csúcsminőségű gépeket, amelyekkel automatikusan nem lehet jó fotókat készíteni, ezt előbb meg kell tanulni.

– Tíz gyerek jár a szakkörre, közülük négyen váltak szenvedélyes fotóssá, de leginkább épp a két szótlan diákot, Adriennt ás Adriánt ragadta magával a dolog – mondja Koncz Dezső.

Faragó Ferenc gyógypedagógus, autizmus-szakértő szerint a testvérek által készített fotók zárt világba engednek bepillantást. „Nekik más srófra jár az agyuk, számukra az ép emberek tűnnek furcsának és bizarrnak. A képeikkel most kinyitottak egy olyan kaput, amelyen keresztül talán jobban megérthetjük egymást.”

A NOL teljes cikke ide kattintva olvasható

Oszd meg másokkal!

Hozzászólás nem engedélyezett.