Tovább a tartalomra

2013-01-25

Három DSLR-t ajándékozott a FotóSarok egy autistáknak szóló fotószakkörnek

szerző: Korecz Márk
Fotó: Kurucz Árpád (Forrás: nol.hu)

Három tükörreflexes fényképezőgépet ajándékoztunk az óbudai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény fotószakkörének, ahol autista gyerekeket tanítanak fotózásra, önkifejezési lehetőségeik bővítésére. A Népszabadság Online cikkében olvashattok a történetről:

– A mi gyerekeink sajátos nézőpontból látják a világot, és ezt az egyedi látásmódot sokan közülük pontosabban ki tudják fejezni képekkel, mint szavakkal. Abban is hiszek, hogy a bennük lévő félelemnek és feszültségnek az oldására is alkalmas az önkifejezést segítő fotózás – mondja az igazgatónő, aki arra számít, hogy a gyerekek fotóin keresztül a hétköznapinak tűnő, megszokott momentumok új megvilágításba kerülhetnek, amiből a gyógypedagógusok is sokat tanulhatnak.

Egy fotószakkör technikai feltételeinek megteremtése sokba kerül, egy oktatási intézmény szűkös büdzséjéből erre nem futná. Koncz Dezső a foglalkozások szakmai módszertanának kidolgozását követően ezért szponzorszerző körútra indult. Arra azért nem számított, hogy rögtön az első próbálkozása sikeres lesz, márpedig pontosan ez történt: bekopogtatott a FotóSarok Vizuális Szolgáltató Központba, ahol támogatásra méltónak találták a kezdeményezést.

Békefi Andrástól, a kereskedelemmel és oktatással foglalkozó fővárosi cég társtulajdonosától megtudtuk: három darab, cserélhető objektívvel rendelkező digitális fényképezőgépet, valamint fotósmellényeket, kitűzőket, jegyzettömböket, mappákat adományoztak az iskolának. Hozzátette, szándékosan választottak olyan csúcsminőségű gépeket, amelyekkel automatikusan nem lehet jó fotókat készíteni, azt előbb meg kell tanulni. A masinák folyamatos használat mellett is hosszú évekig működőképesek maradhatnak, így az adomány segítségével a jövőben olcsón működtethető a szakkör.

A NOL teljes cikke ide kattintva olvasható.

Videó kollégáinkkal az esetről (17:25-től):

Oszd meg másokkal!

Szólj hozzá!